Ανδρέας Βύρας: Ελκυστική στους επενδυτές η Λάρνακα

Ανδρέας Βύρας: Ελκυστική στους επενδυτές η Λάρνακα

Η Λάρνακα, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται όντως σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία βασίζεται σε ένα τρίπτυχο, που αποτελούσε το όραμά μου από την πρώτη μέρα: 

Μια Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. 

Το τρίπτυχο αυτό στηρίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η επίτευξη των στόχων είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και συλλογικής διεκδίκησης των όσων η πόλη της Λάρνακας δικαιούται. 

Μπροστά μας έχουμε, φυσικά, πολύ δρόμο. Με τα έργα που έχουν περατωθεί, με αυτά που ολοκληρώνονται σύντομα και με τον προγραμματισμό των νέων, 

θα διαμορφωθεί το νέο πρόσωπο της πόλης, με στόχο να την καταστήσουμε ευημερούσα για όλους.

Πρώτα από όλα, η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας αποτελεί ένα πολύπλευρο έργο με πράσινη σφραγίδα, 

που αναμένεται να συνεισφέρει αύξηση στο ΑΕΠ κατά 120 εκατομμύρια ευρώ και να προσφέρει πέραν των 4.000 θέσεων εργασίας. Σε συνδυασμό με τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, δημιουργείται, πλέον, η ευκαιρία για επανασχεδιασμό και εφαρμογή του σχεδίου περιοχής των πρώην διυλιστηρίων 

στην αστική περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών.

Η γαλάζια οικονομία αποτελεί πηγή ανάπτυξης και προόδου, στην οποία συμβάλλει σημαντικά και η λειτουργία του Cyprus Marine and Maritime Institute, 

το οποίο αποτελεί έναν περιφερειακό, θεσμικό κι επιστημονικό πυρήνα, που προωθεί την επιστημονική και επιχειρηματική αριστεία στους σχετικούς τομείς.

 Ένα κομβικό, επίσης, σημείο είναι η πρόσφατη ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Πλέον, ως δήμοι, θα έχουμε αυξημένες αρμοδιότητες και θα μπορούμε να ασκούμε ουσιαστική πολιτική, μέσω της διοικητικής και της οικονομικής 

μας αυτοτέλειας από το κεντρικό κράτος. Όλα, λοιπόν, τα πιο πάνω συνθέτουν το νέο πρόσωπο της Λάρνακας.

Μερικά από τα έργα, που θα κρατήσουν το εμπορικό κέντρο ζωντανό, είναι τα ακόλουθα: 

Ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού (πρώην Λέσχη Λάρνακας), ο οποίος πέραν των άλλων φιλοξενεί και το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας. 

Ακόμα, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης, η Δημοτική Αγορά και η αποκατάσταση εξωτερικών όψεων του συγκροτήματος Ζουχούρι, που σύντομα ολοκληρώνονται, η ανάπλαση οδών και οι διευκολύνσεις για ΑμεΑ.  Άλλα νέα έργα που προγραμματίζονται και αφορούν στο εμπορικό κέντρο είναι, επίσης, η ανάπλαση της Πλατείας Αλκής και Ακροπόλεως και η πλακόστρωση των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως και όλων των κάθετων δρόμων, που συνδέουν το εμπορικό κέντρο με το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. 

Είναι αξιοσημείωτο το ενδιαφέρον Κύπριων και ξένων για επενδύσεις σε νέες αναπτύξεις. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νέων πολεοδομικών αιτήσεων. 

Είναι εμφανές, τόσο με τις τουριστικές μονάδες που έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα όσο και με αυτές που αναμένονται τα επόμενα χρόνια, ότι το τουριστικό προϊόν στη Λάρνακα αναβαθμίζεται και εμπλουτίζεται, καθιστώντας την αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις ντόπιων και ξένων επισκεπτών.

Επίσης, μια βόλτα στην κεντρική εμπορική περιοχή είναι αρκετή, για να διαπιστώσει κανείς τον μεγάλο αριθμό, αλλά και την ποικιλία των νέων χώρων αναψυχής, που έχουν αλλάξει πραγματικά την πόλη μας, δίνοντάς της ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αυξάνοντας ταυτόχρονα την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Με την ολοκλήρωση των έργων, που αναφέρθηκαν πιο πάνω, η αλλαγή θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.