ΛΙΜΑΝΙ -ΜΑΡΙΝΑ -ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ

ΛΙΜΑΝΙ -ΜΑΡΙΝΑ -ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΞΕΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ

Τα μεσάνυκτα παραλήφθηκαν τα κλειδιά του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων και αυτά της μαρίνας από το υφυπουργείο Τουρισμού, ε

νώ αναρτήθηκαν οι σημαίες και οι πινακίδες της Kition.

 Η επίσημη παράδοση των κλειδιών, ωστόσο, θα γίνει το μεσημέρι της 8ης  Απριλίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα γραφεία της κοινοπραξίας. 

Σ’ ό,τι αφορά στο λιμάνι Λάρνακας, ο στόχος της κοινοπραξίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού εμπορευματικού και επιβατικού λιμενικού σταθμού. Ο κύριος στόχος της ανάπλασης της μαρίνας Λάρνακας, είναι να επιτευχθεί ελάχιστη χωρητικότητα 600 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη μεγέθους μέχρι και 115 μέτρα.


Σύμφωνα με την Kition Ocean Holdings Ltd, θα ληφθούν μέτρα ώστε κατά τη διάρκεια των εργασιών, να περιοριστεί στο ελάχιστο η λειτουργία της μαρίνας και του λιμανιού. 

Στην κοινοπραξία εντάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ο ευρωπαϊκός κολοσσός ακινήτων Aroundtown SA. Ο νέος μέτοχος της Kition Ocean Holdings Ltd, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων και διαχείρισης ακινήτων υψηλής αξίας στην Ευρώπη και η ένταξή του θεωρείται κομβικής σημασίας για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του έργου. 

Η καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που δραστηριοποιείται κυρίως στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, υπολογίζεται στα 32 δισεκατομμύρια ευρώ, με περίπου το 50% των ακινήτων της να είναι γραφεία και τα υπόλοιπα  ξενοδοχεία και οικιστικές μονάδες.  

Αρχίζουν άμεσα τα έργα 

Η ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ολοκληρωθεί σε δώδεκα χρόνια, σε τέσσερις φάσεις και εκτιμάται πως το όφελος για την οικονομία του τόπου ανά έτος, θα είναι περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας έχει υποβληθεί ήδη στην Περιβαλλοντική Αρχή και βρίσκεται σε ανοικτή για διαβούλευση μέχρι τις 21 Απριλίου. Με την αδειοδότηση του έργου θα αρχίσουν άμεσα τα έργα. Σύμφωνα με πηγές από την Kition Ocean Holdings Ltd, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν μικρές επιδιορθώσεις στη μαρίνα, εντός Μαΐου θα πραγματοποιηθούν έργα στη διατηρητέα αποβάθρα και μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για τα γραφεία και το yacht club.   

Η πρώτη φάση του έργου, θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών δημόσιων χώρων και βραχιόνων στην περιοχή της μαρίνας. Επιπρόσθετα θα δημιουργηθεί δρόμος που θα ενοποιήσει τον παραλιακό πεζόδρομο των Φοινικούδων με τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού. Σε αυτό το διάστημα θα κατασκευαστούν κτηριακές εγκαταστάσεις όπως Λιμεναρχείο, Ναυτικός Όμιλος, κτήριο εισόδου στο λιμάνι, καθώς και τερματικός σταθμός επιβατών κρουαζιέρας, που θα καταστήσει την πόλη τουριστικό κόμβο.

Κατά τη δεύτερη φάση προγραμματίζεται η κατασκευή κτηρίων στην μαρίνα, όπως διαμερίσματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, χώροι ψυχαγωγίας και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα δημιουργηθεί κτήριο για συντήρηση και επισκευή σκαφών, ενώ θα ανεγερθεί ξενοδοχείο πέντε αστέρων με θέα το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, το οποίο θα περιλαμβάνει beach club. 

Στην τρίτη φάση, στην περιοχή της μαρίνας, θα κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο φουτουριστικό κτήριο με πανοραμική θέα 360 μοιρών, στο οποίο θα υπάρχουν διαμερίσματα, εστιατόριο και χώροι στάθμευσης. Επίσης θα αναγερθούν ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα και αγκυροβόλιο, ενώ στη βόρεια πλευρά θα ανεγερθεί άλλο ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο και χώροι στάθμευσης.

Στην τέταρτη και τελευταία φάση θα προστεθούν επιπλέον ιδιωτικές επαύλεις με κήπο, πισίνα, γκαράζ και θέση αγκυροβολίας, ενώ θα κατασκευαστούν οικιστικά και εμπορικά κτήρια.  

«Τεράστιες προοπτικές για τη Λάρνακα»

Στις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που διανοίγονται από το έργο στη Λάρνακα, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. 

«Για μας είναι μια σημαντική μέρα. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Λάρνακα, για το οποίο παλεύαμε για δεκαετίες. Το master plan που έχει παρουσιαστεί μας ικανοποιεί και είναι πολύ σημαντικό, αυτά που έχουν παρουσιαστεί να υλοποιηθούν. Θα παρακολουθούμε και θα πιέζουμε για την υλοποίηση των σχεδίων όπως έχουν εγκριθεί και παρουσιαστεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, εκτιμάται ότι θα ανοιχθούν 3-4 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα. «Θα είναι συσσωρευτικό το όφελος για την πόλη, αφού θα δημιουργηθούν οι προοπτικές να έρθουν εταιρείες από το εξωτερικό. Σε συνδυασμό με τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, θεωρούμε ότι η επόμενη δεκαετία, θα είναι αυτή όπου η Λάρνακα θα πάρει το κομμάτι που της αξίζει». 

«Αγκάθι» η μετακίνηση ιδιοκτητών από τη μαρίνα

Αγκάθι στην ανάληψη της διαχείρισης της μαρίνας από τον επενδυτή, συνεχίζει να αποτελεί η διαφορά που προέκυψε μεταξύ υφυπουργείου Τουρισμού και ιδιοκτητών υποστατικών, που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», με τους περισσότερους ιδιοκτήτες έχει επέλθει συμβιβασμός και σταμάτησαν δικαστικές διαδικασίες, που είχαν ξεκινήσει. Ωστόσο, με δύο, έναν ιδιοκτήτη επιδιόρθωσης σκαφών και έναν ιδιοκτήτη καφετέριας, υπάρχουν ακόμη διαφορές και έτσι δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το χώρο. Το υφυπουργείο Τουρισμού, συνεχίζει τις διαβουλεύσεις προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση